Jak jsem slavila Vánoce v Česku

Jako vetšina lidí velice mám ráda svátky, nejvíce se mě zajímalo, jak sláví Češi Vánoce, protože jsem z Ukrajiny, my máme Vánoce až 7. ledna. Pamatovala jsem, jak jsme na kurzech četli text o Vánocech a naše učitelka nam hodně vyprávovala, jak oni s rodinou oslavují ten svátek.

Takže jsem začala otravovat mých kamarádů ještě na začatku prosince, že se musíme jít podívat na Staroměstské náměstí, jak vypadá české Vánoce a že si chcí dát tradiční jídlo v nejaké české hospodě. Když moji české kolegové začali mě ptát máme-li rezervovaný stůl na Vánoce, jsem sebejistě řekla, že žadná potřeba v tom není, asi když přijdeme na Staromak, něco volného seženeme, vzhledem k tomu, že je tam spousta různých hospod a restaurací. Jsem naprosto 100% naivní blondýna! Proč? Protože, za prvé, vetší tlačenice za tu, jaká byla na Staroměstském náměstí toho 24. prosince, jsem zažíla jen když poprvé rozsvěcovali vánoční strom (jo-jo, na to jsem se také plahočila podívat).

Za druhé, Čěši neslaví Vánoce na náměstí, všichni normální lidé oslavují ho doma s rodinou! Takže lehce odhadnete, kdo byl na Staromaku, je to jasně – turisti! Uslyšeli jsme čěštinu asi tak par krát.

No a za třetí, hospoda…nikdy, prostě nikdy nesnažte najít restaurace, pokud nemáte předem rezervovaný stůl. Jen pokud možna rádi procházite, když venku je pořadná zíma, v tomto případě jo, užíjete si to, jinak zapoměnte na to! Konečně, díky Bohů, jsme schánili docela pěknou hospodu, ve které byl poslední volný stůl. Sednuli jsme a rozhlednuli: hezký, autentický interiér, tradičné jidlo a dobré pivo, ale něco hned padlo nam do oči, nebo spíš do uši – řeč, sáma ruština! Vypadalo to tak, kdybyhom byli někdy v Rusku. Jenom za jedním stolem seděl anglický par, který se domnival, netrefil-li náhodou nějakou ruskou schůze…

Předpokládám, že to všechno povzbudilo vás se také příště připojit oslavovat české Vánoce na Staromaku..? Tak, správné! Pohopitelné, že žadná dobrá zkušenost to nebyla. Raděj rezervujte si předem nějakou hezkou restauraci nebo hospodu, dejte si dobré ceské pivo a svičkovou nebo kapra. Naše utrpení se skončilo hned s první sklenicí Kasteel Rouže 17o. Tak čůz a hezký Nový 2017 rok!

Victoria Tsapko

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *