Návštěva Poslanecké sněmovny

15225354_10207688874967150_1105096209_o

Ve středu 23. listopadu jsme se vydali po výuce se studenty na prohlídku Poslanecké sněmovny, cesta nám trvala z Albertova asi 20 minut tramvají. Poslanecká sněmovna České republiky se nachází v krásné historické budově na Malé Straně, vystoupili jsme proto na zastávce Malostranské náměstí.

Ve 14 hodin už na nás čekala naše velmi milá průvodkyně Barbora Stuhlová, absolventka Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Mimo prohlídek komplexu budov Poslanecké sněmovny se Barbora věnuje agendě státních vyznamenání a poslaneckým klubům. Na prohlídku nás doprovázela paní fotografka Dita Havránková a také usměvavá paní tlumočnice Olga Kadaníková.

Nejdřív jsme viděli film o historii Poslanecké sněmovny a Senátu, vývoji parlamentní demokracie v Československu a v České republice a o volbách. Film byl v angličtině, aby rozuměli studenti všech úrovní. První část našeho programu se odehrála v Informačním středisku.

Pak nás průvodkyně Barbora zavedla do Šternberského paláce, kde jsme všichni museli projít bezpečnostní kontrolou jako na letišti. Komplex Poslanecké sněmovny se skládá ze 3 obrovských budov, a protože je tam hodně chodeb, schodů, pater a dveří, jedna studentka se nám po cestě ztratila. Nebojte se, není tam dodnes, velmi brzo jsme ji našli! Prošli jsme i Thunovský palác a Palác Smiřických.

V předsálí slavné jednací síně nás uvítal osobně (a anglicky!) český politik Miroslav Kalousek. Nahlédli jsme do úřadu premiéra, ale dovnitř jsme nemohli. Také jsme viděli jedno z nejslavnějších českých schodišť v české politice. A samozřejmě jsme se podívali na to nejdůležitější místo – jednací síň, kde vznikají české zákony. Tady nám Barbora prozradila, jak poslanci hlasují, proč mají někteří na sedačkách polštáře a proč museli na galerii pro veřejnost instalovat skleněnou zábranu.

Myslím, že prohlídka se všem líbila a rozhodně jsme se dozvěděli spoustu nových a zajímavých informací. Na závěr Barbora naše studenty pochválila za hezké chování a zajímavé dotazy. I já studentům děkuji za velkou účast.

Daniela Neubergová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *