LETNÍ KURZ: Kdo jiný než Štěpán Mareš?

Za 16 let, co pořádáme kurz Čeština a česká kultura, se naši studenti setkali již  s mnoha zajímavými osobnostmi české kultury. Ať už to byl například písničkář Tomáš Klus nebo oblíbený scénarista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák, vždy to byl někdo skutečně zajímavý, koho by si přál potkat snad každý Čech.

Ve středu jsme v kině Mat viděli krásný starý český film z roku 1967,který se jmenuje  Kdo chce zabít Jessii, který se studentům moc líbil. Na tomto filmu spolupracoval fenomenální komiksový kreslíř Kája Saudek, kterého jsme ale bohužel pozvat nemohli, protože už zemřel. Kdo jiný tedy mohl studentům představit to nejlepší z českého komiksu než jeho dobrý kamarád a student, kreslíř Štěpán Mareš?

Kdyby existoval žebříček hostů letní školy, podle toho, jak moc si setkání studenti užili, byl by Štěpán Mareš na prvním, v nejhorším případě na druhém místě. Komiks Zelený Raul, který  Štěpán Mareš kreslí pro časopis Reflex a který studenti vyšších úrovní před setkáním studovali, je velmi zábavný. Scénář ale píše skupina, která si říká HRUTEBA, takže naše první otázka před setkáním s ním byla – Je zábavný také Štěpán Mareš?

Od okamžiku, kdy vstoupil do dveří, byla odpověd jasná. Ano, je. A moc. Když dnes měli studenti ve škole Štěpána Mareše popsat, používali slova jako: milý, veselý, sympatický, charismatický, energický… A taky moc talentovaný. Během našeho setkání totiž s radostí studentům ukázal, proč je vlastně v Česku tak slavný. Během pár minut nakreslil portréty prezidentů Václava Havla a Miloše Zemana, které si budou moc prohlížet všichni studenti,kteří budou kdy studovat na Albertově, protože budou od teď už napořád zdobit jeho zdi…

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *